Η επέτειος έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α βρίσκει τη Κύπρο σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές. Ανεύθυνοι και “αχάπαροι”, άρχοντες οδήγησαν την οικονομία της νήσου μας στο βάραθρο και το λαό μας στη στέρηση και στην απελπισία. Το λυπηρό είναι ότι αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφ ενός μεν έχουν μούτρα να εμφανίζονται και να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε άλλους αφ ετέρου δε κατευθύνουν τους προπαγανδιστικούς τους μηχανισμούς κατά της Ελλάδος, με κατηγορίες οτι μας κατέστρεψε ή δεν μας συμπαραστάθηκε.

Ας μη ξεχνούμε ότι και η οικονομία της Ελλάδος βρίσκεται στο μέσον του κυκλώνα και ο Ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες της άφρωνης οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.

Καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε ομόνοια , αλληλεγγύη και σύνεση στον κοινό αγώνα για αναστύλωση της οικονομίας του τόπου μας. Χωρίς γογγυσμούς, με πίστη και ελπίδα, ας προχωρήσουμε. Κάθε θυσία που αποσκοπεί στη σωτηρία της πατρίδος, είναι ιερή.

Από την άλλη επιτακτική είναι η ανάγκη για καταμερισμό των ευθυνών . Η διερεύνηση και απόδοση μόνον ποινικών ευθυνών, δεν θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν για τα λάθη τους που μας οδήγησαν στην καταστροφή και εξαθλίωση. Προέχει λοιπόν η απόδοση αστικών ευθυνών και η καταδίκη των υπευθύνων σε καταβολή αποζημιώσεων και όχι μόνο οι ποινικές διώξεις.

Κατά τον επικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-1959, μια χούφτα αγωνιστών με επικεφαλής τον θρυλικό Διγενή με θυσίες αίματος , με τη στήριξη ολοκλήρου του λαού μας, αντιμετώπισαν τη πανίσχυρη Βρεττανική Αυτοκρατορία.

Ολόκληρος ο λαός, με προτροπή του Διγενή μετείχε ενεργά στο τομέα “παθητική αντίσταση” μποϋκοτάροντας τα ξένα προϊόντα και στηρίζοντας την οικονομία του τόπου μας με προτίμηση στη κατανάλωση κυπριακών προϊόντων.

Υπό τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, καλούμαστε να ανατρέξουμε στην ιστορική αυτή περίοδο του αγώνα 1955-1959 για να αντλήσουμε διδάγματα και δυνάμεις προς αντιμετώπιση των δυσχερειών.

Σήμερα, ξαναβαφτιζόμαστε στο πνεύμα αυτής της ιστορικής περιόδου, εναποθέτουμε στεφάνους δόξης στα μνημεία των ηρώων μας, που τραγουδώντας τη Λευτεριά ανέβηκαν στην αγχόνη, αυτών που έπεσαν στις μάχες, στις ενέδρες, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Τιμούμε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τους ζώντες και αυτούς που έφυγαν από τη ζωή . Τιμούμε τον θρυλικό αρχηγό του Αγώνα τον αθάνατο Διγενή.

Αντλούμε δύναμη και ελπίδα για αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ο αγώνας τους και οι θυσίες τους θα εμπνέουν τις νεώτερες γενεές , με πίστη στο Θεό και αγάπη προς την πατρίδα , στοιχεία που απαιτούνται , για επιβίωση του Ελληνισμού στην πανάρχαια αυτή κοιτίδα του.

Εμπνεόμενοι από τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ αναφωνούμε

Ζήτω η Κύπρος. Ζήτω το Έθνος.