Τα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ Αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-1959, που συνέγραψε ο αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α, στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, ο θρυλικός Διγενής, αποτελούν αναμφισβήτητα την βασική ιστορική πηγή της περιόδου του αντιαποικιακού – απελευθερωτικού αγώνα.

Η ιστορική καταγραφή των γεγονότων της περιόδου 1955-1959, από τον ίδιο τον αρχήγό του αγώνα, δεν αφίννει περιθώρεια αλλοίωσης και πλαστογράφησης της ιστορίας στους επίδοξους παραχαράκτες.

Σκοπός του αγώνα ήταν η αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και η ΕΝΩΣΙΣ της Κύπρου με το μητρικό κορμό. Τα νιάτα της Κύπρου, με αρχηγό τον θρυλικό ΔΙΓΕΝΗ , και ολοκληρος ο Κυπριακός Λαός, διεξήγαγαν τον επικό αγώνα του 1955 – 1959, με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν, και υπό αντίξοες συνθήκες.

Η κολοβή ανεξαρτησία που επετεύχθη με την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης, ασφαλώς δεν ηταν το ζητούμενο και δεν ικανοποιούσε τον στρατιωτικό ηγέτη του αγώνα. Πλην όμως ο αρχηγός της ΕΟΚΑ ενεργόντας με σοφία και σύνεση, αποδέχθηκε τις συμφωνίες και διέταξε την κατάπαυση του αγώνα, με γνώμονα την διατήρηση της ομόνοιας του λαού και αποφυγή του εθνικού διχασμού.

Σήμερα, 60 σχεδόν χρόνια από την έναρξη του αγώνα, οι ελάχιστοι και απομονωμένοι θλιβεροί μειοδότες που στάθηκαν εξ αρχής εχθρικά απέναντι στον αγώνα, επιχειρούν να μειώσουν την αξία του αγώνα της ΕΟΚΑ με το σαθρό επιχείρημα οτι αργα ή γρήγορα οι ‘Αγγλοι αποικιοκράτες θα αποχωρούσαν, χωρίς πόλεμο και χωρίς θυσίες…. Εμείς τους προτρέπουμε να διερωτηθούν τι θα αφίναν πίσω τους οι Αγγλοι, οταν και αν θα έφευγαν.

Σήμερα και ενόσω ακόμη βρίσκονται εν ζωή αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι πλαστογράφοι της ιστορίας, επιχειρούν να αλλοιώσουν τα ιστορικά γεγονότα του επικού αγώνα και να γράψουν τη ιστορία στα μέτρα τους. Η απάντηση μας είναι ότι την ιστορία την έγραψαν με το αίμα τους τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ, στα βουνά και στους κάμπους της Κύπρου και σύμπας ο Λαός με τη συμμετοχή του στην Παθητική Αντίσταση. Κανένας παραχαράκτης δεν μπορεί να πλαστογραφήσει τα ιστορικά γεγονότα με διατάγματα .

Στην πλέον κατάλληλη στιγμή η Δ.Ε του ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή , σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο “ΠΕΛΑΣΓΟΣ” και τον κ. Γιάννη Γιαννάκενα, προχωρούμε στην ανατύπωση και ανακυκλοφορία των ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΩΝ του αρχηγού και Καλούμε την νεολαία να μελετά και να εμβαθύνει στην ιστορία, καταφεύγοντας στις γνήσιες πηγές της, στα απομνημονευματα των Αρχηγού και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Αθήνα Νοέμβριος 2013

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος
Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή
Παναγιώτης Γ. Γιώρκας Πρόεδρος
Ανδρέας Δ. Γεωργίου Μέλος
Λάζαρος Β. Παυλίδης Μέλος