27 Ιανουαρίου 1974, η Κύπρος συνταράσσεται από την τραγική είδηση της αιφνίδιας  απώλειας  του θρυλικού Διγενή.

40  χρόνια μετα  το θάνατο του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ, η μνήμη μας γυρνά πίσω  στα  ηρωικά χρόνια του  απελευθερωτικού αντιαποικιακού αγώνα, το 1955-59. Τότε  που  επικεφαλής ολιγάριθμων αμούστακων και απειροπόλεμων παιδιών,  τά’ βαλε με την πανίσχυρη Βρεττανική  Αυτοκρατορία.  Τότε  που  το όνομα του ήταν  ενας θρύλος που συνέπερνε και συνετάρασσε τις  ψυχές της  νεολαίας και ολόκληρου του λαού μας. Ενας θρύλος που έκανε  τους αποικιοκρατες  να τρέμουν μόνο και μονο στο άκουσμα του ονόματος του.

Στους κάμπους  και στα βουνα της  Κύπρου ο  Διγενής  με τα παλληκάρια  του, έγραψαν  με  χρυσά γράμματα τη σύγχρονη ιστορία  μας.

Ατυχώς ο αγωνας τους προδόθηκε. Το αίμα των παλληκαριών της  ΕΟΚΑ και οι ιδρώτες και αγωνίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ εξαργυρώθηκαν με μια κολοβή ανεξαρτησία .  Τρία  μόλις  χρόνια  μετα, η  Κύπρος βρέθηκε σε άμεσο κίνδυνο από την  τ/κ  ανταρσία του Δεκέμβρη 1963.   Ο Διγενής και πάλιν δηλώνει παρών. Η Κύπρος γινεται απόρθητο  φρούριο, με την  Εθνική Φρουρά και με τη παρουσία της Ελληνικής  Μεραρχίας. Και όμως, τον Νοέμβρη του 1967 η διπλωματία  και πάλιν στήνει την παγίδα  της  Κοφίνου . Η Κυπρος απογυμνώνεται, από τη  προστασία της  Ελληνικής  Μεραρχίας και ο Διγενής για  δεύτερη φορά απομακρύνεται και τίθεται υπό περιορισμό.

Τέλος  του 1971 και ο Διγενής, βρίσκεται ξανά  στη Κύπρο σε  μια  προσπάθεια  να  αποτρέψει την επιβολή απαράδεκτης  λύσης.   Κάνει προσπάθεια  να συνεργαστεί με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και να θέσει το Κυπριακό πρόβλημα  σε  νέες  βάσεις  που να  εξασφαλίζουν θετική λύση.  Η μη ευόδοση  των προσπαθειών του  δεν βαρύνει τον ίδιο. Η ιστορία θα κρίνει  τον καθ ένα για  το ρόλο του.

Η  φυσική παρουσία του Διγενή και μόνο, αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο στην επιβολή  μη αποδεκτής λυσης  στο Κυπριακό πρόβλημα. Μετά την απώλεια  του Διγενή, άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή των επεκτατικών  σχεδίων της  Τουρκίας.

Σήμερα,  40 χρόνια  μετά το θάνατο του θρυλικου αρχηγού της  ΕΟΚΑ η μισή Κύπρος βρίσκεται υπό τη μπότα  του βάρβαρου κατακτητή. Οι  αγωνιστές  της  ΕΟΚΑ,  στις  δυσμές του βίου  τους,  βιώνουν το μαρτύριο να  βλέπουν  τα  σημερινα  αδιεξοδα. Ατυχώς για τον τόπο μας, θα περάσουν πολλά  χρονια για να ξαναγεννηθεί ένας  νέος  Διγενής. Ενας  ηγέτης , με  πίστη στο Θεό,  με  δημοκρατικές πεποιθήσεις, με  ανιδιοτελή  αγάπη προς την πατριδα, με ακατανίκητο θάρρος και δύναμη, με  οργανωτικές ικανότητες και κυρίως με το χάρισμα  να εμπνέει και συνεπέρνει  τη νεολαία και να  ενώνει το συνολο του λαού.

Αυτον  τον ηγέτη τιμούμε  σήμερα, με τη συμπλήρωση  40  χρόνων  απο το θάνατό του. Ταυτόχρονα  τιμούμε  τους  αγωνιστές της  ΕΟΚΑ ,  αυτούς  που οδηγήθηκαν  στην  αγχόνη,  που έπεσαν στα πεδία των  συγκρουσεων, όλους  που  αγωνίστηκαν για τη  λευτεριά του τόπου μας και τον Λαό της  Κύπρου που μετειχε συσσωμος  στον αγώνα εμπνευσμένος από τη  δράση του Διγενή και των παλληκαριών του.

Η  Διοικούσα  Επιτροπή του  Ιδρύματος  Στρατηγού Γεωργίου  Γρίβα  Διγενή, τιμώντας  τη μνήμη  του αρχηγού , προχώρησε σε  επανέκδοση  των   Απομνημονευμάτων του αγώνα της  ΕΟΚΑ και  του  συγγράμματος  του με τον τίτλο ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ . Σκοπός της  επανέκδοσης  ειναι να  δώσουμε στη νεολαία μας την ευκαιρία  να γνωρίσει την ιστορία  του τόπου μας   κατ  ευθείαν από τις πηγές  της,   και να κλείσουμε το  δρόμο  στους  επίδοξους  πλαστογράφους.

Τιμή και δόξα  στον  Διγενή και στους αγωνιστές της  ΕΟΚΑ.

Ιανουάριος 2014

ΓΙΑ  ΤΗ  ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ     ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΓΡΙΒΑ  ΔΙΓΕΝΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  Γ  .  ΓΙΩΡΚΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ  Δ.  ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΑΖΑΡΟΣ Β. ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ  Φ. ΤΖΙΝΤΖΟΥΡΑΣ