Αξιότιμοι κύριοι
Επί δεκαετίες κατ επανάληψη , ο αγωνιστικός κόσμος της Κύπρου υποβάλλει το πάγιο αίτημα του να τιμηθεί όπως του αρμόζει ο “στρατιώτης του Έθνους” , ο θρυλικός αρχηγός της ΕΟΚΑ και λαμβάνει μονίμως υποσχέσεις που μένουν απραγματοποίητες , λόγω γραφειοκρατικών προσκομμάτων. Τελευταία δόθηκε η υπόσχεση να τοποθετηθεί άγαλμα του, στη συμβολή λεωφ. Αλεξανδρας και Βασ. Σοφίας στους Αμπελοκήπους Αθηνών παρά το άγαλμα Μακαρίου..
Αξιότιμοι κύριοι, όπως γνωρίζετε, ο Διγενής ανάλωσε όλη του τη ζωή αγωνιζόμενος για την Ελλάδα. Σε συνημμένο κείμενο παραθέτουμε περιληπτικά την ιστορική του διαδρομή, από την Μικρασιατική Εκστρατεία, την απόκρουση της επίθεσης των δυνάμεων του άξονα, την αντιστασιακή του δράση κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, την αποφασιστική συμβολή του στην απόκρουση της κομμουνιστικής επίθεσης κατά τα Δεκεμβριανά. Ο Διγενής μαχόμενος
στο Θησείο έκλεισε το δρόμο των Κομμουνιστών προς την εξουσία, αλλάζοντας τη μοίρα της Ελλάδας. Το 1955 – 59 μεγαλούργησε στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Κύπρο , αναλαμβάνοντας επικό αγώνα για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα.
Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Διγενής επέστρεψε στην Ελλάδα βάσει ενός επαίσχυντου όρου των συμφωνιών. Κατά την επιστροφή του εγένετο δεκτός με τιμές ήρωα αποότην πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος τον στεφάνωσε με ασημένιο στεφάνι.
Από την πολιτειακή ηγεσία του απενεμήθηκαν Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ο μεγαλόσταυρος του Γεωργίου Α και μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων της Ταξιαρχίας του Φοίνικος.
Στις 18 Μαρτίου 1959 η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ομόφωνα (μηδέ των κομμουνιστών εξαιρουμένων) ΤΟΝ ΚΥΡΗΤΤΕΙ ΑΞΙΟΝ Της ΠΑΤΡΙΔΟΣ
“ Η Βουλή των Ελλήνων, τιμώσα τον γενναίον στρατιώτην και άπαντας τους λοιπούς υπό την ηγεσίαν του αγωνισθέντας δια την ελευθερίαν της Κύπρου, αποτίει φόρον τιμής προς τους ηρωϊκούς νεκρούς και τα θύματα του ενδόξου αγώνος, εκφράζει δε την βαθείαν ευγνωμοσύνην του Εθνους προς πάντας τους γενναίους μαχητάς. Κηρύσσει τον ένδοξον και ηρωϊκόν αξιωματικόν του Ελληνικού στρατού Γεώργιον Γρίβαν – Διγενήν άξιον της Πατρίδος”
Τον ίδιο μήνα Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα του Έθνους) ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΜΕΙ ΧΡΥΣΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΙΟΝ μετ εγκωμίων.
“ Τυχη αγαθή έδοξε τη Ακαδημία Αθηνών Γεώργιον Γρίβαν – Διγενήν και τους συν αυτώ ηρωϊκώς αγωνισαμένους Κυπρίους, τω χρυσώ της Ακαδημίας παρασήμω τιμήσαι, ότι εθνικών παραδόσεων στερρώς εχόμενοι, κρατεροίς αγώσι την Κύπρον ανεξάρτητον πολιτείαν κατέστησαν, ανειπέιν δε τα τιμας εν τη του μηνός Μαρτίου πανηγύρει, έτους εννάτου και πεντηκοστού και εννεακοσιοστού και χιλιοστού.”
Κατά την πανηγυρική αυτή συνεδρίαση τον προσεφώνησε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Μελάς :
“ Το όνομα σας θα μείνη αθάνατον εις την ιστορίαν της Ελληνικής φυλής. Εις το όνομα του μεσαιωνικού μας ήρωα Διγενή, το οποίον ευστόχως εδανείσθητε δια να καλύψετε το ιδικόν σας, προσθέσατε νέαν άφθαρτον αίγλην. Η εποποιία που εγράψατε με τους νεαρούς συντρόφους σας που επλαστουργήσατε, υπερέβη κατα πολύ το έπος των Βυζαντινών ακριτών… Οι ελεύθεροι λαοί όλου του κόσμου, σας χαιρετίζουν με μυριόστομον ιαχήν ως πρωτοπόρον μιας ανθρωπότητας που θα λοιώσει τας αλύσους της εις τας φλόγας της Δικαιοσύνης”
Ο Δήμος Αθηναίων του απένειμε χρυσούν μετάλλιον και ο Δήμος Θεσσαλονικέων τον ανεκήρυξε επίτιμο δημότη του
Παραθέτουμε σχόλια κορυφαίων πολιτικών της εποχής εκείνης:
***ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο Διγενής ανήκει πλέον εις τους μύθους της Ελληνικής ιστορίας, οι οποίοι θα παραδίδονται από γενεάς εις γενεάν δια να λέγουν ότι ένας άνθρωπος μόνος με την Ελληνικήν ψυχή κατώρθωσε να νικήση μια μεγάλην αυτοκρατορίαν. Η ψυχή του ενέπνευσε τον Κυπριακόν Λαόν, ενέπνευσε την ψυχή της Κυπριακής Νεολαίας, ενέπνευσε επίσης από την Κύπρο και εις ολόκληρον την νεότητα της Ελλάδος”
***1981 ΑΒΕΡΩΦ ΤΟΣΙΤΣΑΣ Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος) στο βιβλίο του “ ΪΣΤΟΡΙΑ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ” γράφει:
Η ΕΟΚΑ ήταν έργο ενός ανδρός. Ήταν έργο του Γεωργίου Γρίβα. Πολλοί άλλοι υπήρξαν στυλοβάτες της ΕΟΚΑ, υποστηρικτές της, ήρωες της, αλλά ό Γρίβας υπήρξε ο δημιουργός της, ο αδιαμφισβήτητος Αρχηγός της. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε καν οργανωθεί. Χωρίς αυτόν θα είχε γρήγορα σβήσει Χωρίς αυτόν δεν θα είχε αναπτύξει τέτοια δράση, καθαυτό τεράστια… Η ίδρυση, η οργάνωση και το ξεκίνημα μιας ένοπλης επανάστασης, με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Κύπρο, θα μπορούσε να γίνει μόνο αν αυτά τα αποφάσιζε ένας άνθρωπος, και αν αυτός ο άνθρωπος ειχε πίστη και θάρρος, ψυχραιμία και αίσθηση αυστηρής πειθαρχίας και επιπλέον διάθεση ιεραποστολική. Και όλα αυτά τα είχε σε υπέρτατο βαθμό ο Συνταγματάρχης Γρίβας.”
Παραθέτουμε περαιτέρω σχόλια ξένων για τον Διγενή
***ΧΑΡΤΙΓΚ : Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ
***DAILY MAIL: ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
***DAILY MAIL : ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ, ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ 40,000 ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΟΚΑ
***OBSERVER : ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΓΡΙΒΑ
*** ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΥ: Η ΕΟΚΑ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΗΤΤΗΤΗ
Η προσφορά του Διγενή συνεχίστηκε το 1964 -1967 οπότε κλήθηκε και οργάνωσε την άμυνα της Κύπρου μετά την τ/κ ανταρσία του Δεκέμβρη 1963 και τις τουρκικές απειλές για επέμβαση. Τότε κατέστησε την Κύπρο απόρθητο φρούριο, με την Εθνική Φρουρά και την Ελληνική Μεραρχία. Απεμακρύνθη βάσει επαίσχυντης συμφωνίας της στρατιωτικής κυβέρνησης Αθηνών με την Άγκυρα και τη Λευκωσία, τον Νοέμβρη του 1967.
Στην Αθήνα, έγκλειστος και υπό παρακολούθηση ίδρυσε αντιστα- σιακή οργάνωση με τη συνεργασία των αξιωματικών Μουστακλή, Λύτρα, Ομπρόπουλου, Καρούσου.
Στα τέλη 1971 κατέρχεται στη Κύπρο και επιχειρεί συνεργασία με τον Μακάριο για ανατροπή των σχεδίων της Χούντας για ξεπούλημα της Κύπρου. Άφησε την τελευταία του πνοή στο κρυσφύγετο του στη Λεμεσό, έξι μήνες πριν τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής.
Αξιότιμοι κύριοι,
η Ελληνική πολιτεία κατά καιρούς ετίμησε και τιμά πρόσωπα που προσέφεραν στην πατρίδα. Ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης η Βουλή βρήκε και χρήματα και χώρο για να τιμήσει τον Αλ. Παναγούλη. Ο Κολοκοτρώνης, γνώρισε διώξεις, αξιωθήκαμε δε να δούμε το άγαλμα του στην οδό Σταδίου ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά τον αγώνα του 1821. Στο να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του Διγενή στην Αθήνα, 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, προβλήθηκαν σωρεία γραφειοκρατικά προσκόμματα είτε από τον Δήμο Αθηνών είτε από κρατικές υπηρεσίες (αρχαιολογία κ.λ.π).
Το ίδιο το ίδρυμα του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή , που συνέστησε ο ‘ίδιος , με δική του αποκλειστικά εισφορά (χωρίς κρατικές χορηγίες και επιδοτήσεις) με έδρα την Αθήνα, προσπάθησαν και κατάφεραν επί χρόνια να το αποκεφαλίσουν και να το ποδηγετήσουν.
Σήμερα, εκ μέρους του αγωνιστικού κόσμου της Κύπρου, επανερχόμαστε και απευθυνόμενοι στις αρμόδιες αρχές, έχουμε να σας προτείνουμε συγκεκριμένη λύση για να τιμηθεί ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ όπως αξίζει. Προσφορότερος χώρος για να τοποθετηθεί το άγαλμα του Διγενή είναι το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, στην Αθήνα. . Είναι ο χώρος που συνάδει με την δράση και την προσφορά του Διγενή ..
Με την τοποθέτηση του αγάλματος του αρχηγού Διγενή στον ως άνω χώρο, ικανοποιείται το χρόνιο αίτημα των αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας για απονομή πρέπουσας τιμής στον αρχηγό της ΕΟΚΑ. Το Έθνος εκπληρώνει το χρέος τιμής προς τους ήρωες του αγώνα για ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την μάνα Ελλάδα.
Όσον αφορά το οικονομικό θέμα, δεν θα αφήσουμε να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο . Θα αναλάβουμε την κάλυψη των εξόδων με εισφορές φίλων και συναγω- νιστών.
Αξιότιμοι κύριοι, Σας καλούμε, να επιδείξετε την ευαισθησία και την αγάπη σας για την πατρίδα, και με εντιμότητα και αποφασιστικότητα , από την θέση και το αξίωμα που κατέχετε, να ενεργήσετε τα δέοντα για την εκπλήρωση του χρέους τιμής προς τον στρατιώτη του έθνους Στρατηγό Γ. Γρίβα – Διγενή και κατ επέκταση προς τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και τον Κυπριακό λαό στο σύνολό του.
Εν αναμονή σύντομης και ευνοϊκής απαντήσεως σας,
Διατελούμεν μετα τιμής
H Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΙΩΡΚΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΑΖΑΡΟΣ Β. ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Φ. ΤΣΙΝΤΖΟΥΡΑΣ