Ανατρέχουμε σήμερα στις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, στον επικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.. Τιμούμε τον θρυλικό Διγενή και τα παλληκάρια του, που με μόνο εφόδιο τη πίστη στον Θεό και στο δίκαιο του αγώνα, συγκρούστηκαν με την πανίσχυρη Βρετανική αυτοκρατορία.

Ένας άνθρωπος μόνος του, με την Ελληνική ψυχή, κατόρθωσε να νικήσει μια μεγάλη αυτοκρατορία” έλεγε ο αείμνηστος πρωθυπουργός της Ελλάδος Γ. Παπανδρέου. Ο μικρόσωμος Συνταγματάρχης, με το σπινθηροβόλο βλέμμα, με το καθαρό μυαλό, με την ατσάλινη θέληση, τη βαθεία πίστη, με το αστείρευτο θάρρος, ψυχραιμία και αίσθηση αυστηράς πειθαρχίας και επι πλέον με διάθεση ιεραποστολική (όπως έγραφε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στο βιβλίο του “Ιστορία Χαμένων ευκαιριών”) ο βεβαπτισμένος στα πεδία των μαχών της Μ. Ασίας, της Β. Ηπείρου, της Εθνικής Αντίστασης, αναλαμβάνει τον υπέρτατο αγώνα για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και Ένωση της ιδιαιτέρας του πατρίδος με τον Εθνικό κορμό. Εμπνέει τη κυπριακή νεολαία, εμψυχώνει τους σκλάβους, ενώνει τον κυπριακό λαό, γίνεται ο ίδιος μύθος και θρύλος.

Η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τον κατέστησε σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας των λαών “ δήλωνε ο Γλάυκος Κληρίδης.
Επί 4 χρόνια, τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ υπό την ηγεσία του Διγενή, δίνουν μάχες στις πόλεις και στα βουνά της Κύπρου, γράφουν με το αίμα τους σελίδες δόξας και τιμής. Ολόκληρος ο λαός συμμετέχει στη παθητική αντίσταση, στο μποϊκοτάζ των αγγλικών προϊόντων, στη μάχη της σημαίας.

Ατυχώς τις θυσίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ εξαργύρωσε η ανίκανη πολιτική ηγεσία, με μια κολοβή ανεξαρτησία. Χάρις σ’ αυτόν τον επικό αγώνα, αυτοί που επέλεξαν “τη μη ανάμειξη “ τους, αυτοί που κράτησαν εχθρική στάση, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, κατέλαβαν θώκους και έδρανα και έχουν σήμερα το θράσος να πιπιλίζουν ότι “ήταν σίγουρα ένας αγώνας ηρωικός, όμως εκτός τόπου και χρόνου”. Έχουν το θράσος να υποτιμούν την αξία του αγώνα και να λασπολογούν κατά του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ.

Σήμερα, με τη μισή πατριδα μας υπό ξένη κατοχή, (κατάσταση στην οποία οδηγηθήκαμε εξ αιτίας εμφυλίων παθών και διχόνοιας) προσδοκούμε σε λύση δια συνομιλιών. Αναμφιβόλως μπορούμε και θα πρέπει να ζήσουμε υπό συνθήκες αμοιβαίου σεβασμού με τα κατάλοιπα της Οθωμανικής κατοχής και τους αλλαξοπιστήσαντες λινοβαμβακους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αμοιβαίο σεβασμό προς τα εθνικά και θρησκευτικά ιδεώδη και τις ανθρώπινες ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη. Δεν θα ανεχθώμεν όμως τον αφελληνισμό μας, την κατάργηση της ιστορίας μας, των θρησκευτικών μας παραδόσεων, τη παραχάραξη της εθνικής μας συνειδήσεως και της εθνικής μας ταυτότητας. Δεν θα γίνουμε συνεργοί στη Τουρκοποίηση του νησιού μας.

Mε αφορμή την ταύτιση των δυο μεγάλων κομμάτων, με τις παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, στο θέμα σχολικών αναφορών για το ιστορικό γεγονός του Ενωτικού δημοψηφίσματος της 15/1/1950, τονίζουμε ότι τέτοιες σκανδαλώδεις υποχωρήσεις, εξωθούν το κατοχικό καθεστώς σε προβολή νέων παράλογων αξιώσεων και αναδεικνύουν τη μειονότητα σε επικυρίαρχο μέλος του συνεταιρισμού που επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν. Οδηγούν σε λύση μη βιώσιμη και επικίνδυνη.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν αγώνας ολόκληρου του ελληνοκυπριακού λαού για αποτίναξη της αποικιοκρατίας και για αυτοδιάθεση. Ορισμένες δυνάμεις, κράτησαν στάση ουδέτερη η , συνεργάστηκαν με τους αποικιοκράτες, καταδίδοντες και καταδιώκοντες τους αγωνιστές. Ειδικά στοιχεία από την τ/κ κοινότητα πρωτοστάτησαν ή, μετείχαν σε βάρβαρες πράξεις βασανισμού κατά των αγωνιστών της ελευθερίας και επεδόθησαν σε οργανωμένες σφαγές αθώων πολιτών. Είναι καιρός τώρα, οι ηγεσίες τους με παρρησία να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τη στάση τους. Αυτή η δημόσια συγγνώμη είναι πράξη αρετής και τόλμης που θα συντείνει στην αποκατάσταση της κοινής εμπιστοσύνης.

Τιμή και δόξα στους ηρωικούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΚΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΕΛΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΝΤΖΟΥΡΑΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ