ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ ΑΘΗΝΑΙ
44 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ
Οι απανταχού Έλληνες τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή. Τιμούμε τον στρατιώτη του έθνους μας, που υπηρέτησε την πατρίδα, μαχόμενος στη Μ. Ασία, στην Ήπειρο, που πολέμησε τον Ναζισμό, τον μάυρο και κόκκινο Φασισμό, την αποικιοκρατία. Τιμούμε τον υπέρμαχο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Διγενής τίμησε τη στολή του έλληνα αξιωματικού στα πεδία των μαχών, όσο ολίγοι. Ήταν ο ΗΓΕΤΗΣ με την αστείρευτη τόλμη και αποφασιστη- κότητα, μεθοδικός, δημιουργικός, σταθερος στους στοχους του, ήταν ο ΑΡΧΗΓΟΣ που ενέπνεε τα παλληκάρια του, που έγινε θρύλος που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και ανεδείχθη σε ίνδαλμα για ολους τους αγωνιστές της ελευθερίας ανά την υφήλιο.

Ανεδείχθη με τους αγώνες του, με τον άδολο πατριωτισμό του, τον ευθύ και ειλικρινή χαρακτήρα του, ως ο μεγαλύτερος σύγχρονος ήρωας του Ελληνισμού.

Ανακαλούμε στη μνημη μας τα προφητικά λόγια, την προειδοποίηση του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παν. Ζέπου, κατά την ομιλία του σε τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών στις 14/2/1974: λίγες μόνο μέρες μετα τον θάνατο του Διγενή “ …Ο θάνατος του Διγενή έρχεται εις μιαν ακόμη κρίσιμον καμπήν της εξελίξεως του θέματος της Κύπρου. Και κανείς δεν δύναται να προίδει τας επιπτώσεις του θανάτου του Διγενή επί του θέματος αυτού. Εις τους υπευθύνως χειριζομένους το θέμα απόκειται να εκτιμήσουν και να σταθμίσουν τα επιπτώσεις αυτάς…”

Στο πρόσωπο του Διγενή τιμούμε τους ηρωϊκούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α, αυτούς που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για την αποτίναξη του αποικιοκρατικου ζυγού. Αυτούς που από αγάπη και μόνο προς την πατρίδα και τη λευτεριά, πολέμησαν υπό τις διαταγές του “Γέρου της Κύπρου”.

Σημερα, σε στιγμές κρίσιμες για το μέλλον του ελληνισμού στο ακριτικό νησί της Κύπρου κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο λιτό μνημείο του Αθάνατου Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α του θρυλικού ΔΙΓΕΝΗ, αντλούμε δυνάμεις για ν’ ανασυνταχθουμε και να αναφωνήσουμε “ΟΧΙ σε άλλες υποχωρήσεις”, “ΟΧΙ στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας” Ο Διγενής είναι ο φάρος για αγώνες υπερ της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Ο ΔΙΓΕΝΗΣ είναι το αληθινό διαμάντι, που πάντοτε θα λάμπει, θα οδηγεί και θα εμπνέει την υγειώς σκεπτόμενη νεολαία εμφυτεύοντας στις καρδιές τη πίστη προς στο Θεό και την αγάπη προς τη πατρίδα.

“Η λευτεριά αποκτάται με το σπαθί του σκλάβου”, αυτη ειναι η καθαρή φωνή και το μήνυμα απο τον τάφο του αρχηγού της ΕΟΚΑ.
Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΔΕΝ ΑΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΕΕΣ, ΖΕΙ. ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ.
ΑΘΗΝΑ 11 ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ
Παναγιώτης Γ. Γιώρκας Πρόεδρος
Σπύρος Θ. Δημητρίου Αντιπρόεδρος
Ανδρεάς Δ. Γεωργιου Μέλος
Ιωάννης Φ. Τσιντζουρας Μέλος
Λάζαρος Β. Παυλίδης Μέλος