ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ -ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 64η
ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Η μνήμη μας, γυρνά σήμερα 64 ολόκληρα χρόνια πίσω, στην 1η Απριλίου 1955. Ακούμεξανά το εγερτήριο σάλπισμα του θρυλικού Διγενή. Ανατρέχουμε στο πρώτο φυλλάδιο τηςΕΟΚΑ “Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας,αναλαμβάνομεν τον αγώναν δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού…” Επί τέσσερα χρόνια, η νεολαία της Κύπρου, υπό τις διαταγες του θρυλικούαρχηγού της ΕΟΚΑ, διεξήγαγε τον επικό αγώνα κατά της πανίσχυρης Βρεττανικήςαυτοκρατορίας. Ο μικρόσωμος ε/κ αξιωματικός με το αστραποβόλο βλέμμα, με τηνεπιμονή, οργάνωση και πειθαρχία που τον διέκρινε, έγινε ο μπουρλοτιερης που άναψετης εγέρσεως τη δάδα και φώτισε τον δρόμο για την Ελλάδα.. Ενωσε όλοκληρο τονλαό, του μεταλαμπάδισε την αστηρευτη αγάπη προς την γαλανή πατρίδα, την πίστη καιτην ελπίδα. Μετέτρεψε τους φιλήσυχους και απειροπόλεμους νέους της Κύπρου, σελιοντάρια. Ατρόμητοι ρίχνονται στη μάχη, απτόητοι αντιμετωπίζουν την αγχόνη, μεκαρτερία αντιμετωπίζουν τα βασανιστήρια.

Οπως εγραψε η DAILY MAIL “εναςστρατάρχης, τρεις στρατηγοιί και 40.000 βρεττανοί στρατιώτες δεν απεδειχθησανικανοί να νικήσουν την ΕΟΚΑ. Η ιδια εφημερίδα έγραφε για τον Διγενή οτικατατασσεται μεταξύ των μεγαλυτερων ηγετών ανταρτών όλων των εποχών. Μολις λίγους μηνες μετα την εναρξη του αγώνα , Τον Ιούλιο του 1955 σε επίστολή του προς τον Διγενη ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος έγραφε: “Σας συγχαίρω. Η ΕΟΚΑ σε λίγους μήνες προσέφερε απείρως περισσότερα απο 75 χρόνια χαρτοπολέμου. Εισθε αίνιγμα και θρύλος. Εχετε ήδη περάσει στην απελευθερωτική ιστορία”Στο σύνολο του ο Κυπριακός λαός μετέχει στην ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑ- ΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ, Ακόμη και αυτοί που απετέλεσαν τη θλιβερή εξαί- ρεση, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, που χαρακτήρισε τους αγωνιστές, της ΕΟΚΑ ως τρομοκράτες, τραμπούκους και ψευτοδιγενήδες , παρασύροντας ευτυχώς μόνον ελάχιστους οπαδούς τους σε προδοσία, αναγκάζεται δύο χρόνια μετα την έναρξη του αγώνα, (τον Μάρτιο του 1957) να ασκήσει αυτοκριτική στην στάση του:. “Στη στάση μας έναντι της ΕΟΚΑ διαπράξαμε μια σειρά λάθη…… υποτιμήσαμε το κίνημα, θεωρόντας το σαν κίνημα μερικών δεκάδων φανατικών της δεξιάς…”

Αλλά και σήμερα, 64 χρονια μετά, με την μισή πατριδα υπό τουρκική κατοχή, η ίδια κατηγορία ανθρώπων, αρνείται την ελληνι-κότητα της νήσου, ενοχλείται από κάθε τι εληνικό , καλλιεργεί σκοπίμως το μίσος και τη διχόνοια και προκαλεί δικαιολογοντας την τουρκική εισβο-λή και κατοχή με συνθήματα τύπου “εκάμαμεν τζαι εμείς πολλα”.!!! Ας τους αφήσουμε να λαθροβιούν στο περιθωριο της ιστορίας, εκεί που επέλεξαν με την εν γένει διαχρονική συμπεριφορά τους.

Σήμερα, με αφορμή την ιστορική επέτειο της 1ης Απρίλη 1955 αποτίουμεοφειλόμενο φόρο τιμής προς τον αρχηγό ΔΙΓΕΝΗ και προς τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ. Τιμούμε αυτούς που έπεσαν ηρωικά στον αγώνα κατα του κατακτητή,Τιμούμε αυτούς που απτόητοι αντιμετώπισαν την αγχόνη. Τιμούμε τα θύματα τουαγώνα. Τιμούμε τους επιζόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ που βρίσκονται ανάμεσαμας.Τιμούμε το σύνολο του Κυπριακού Λαού, που μετέσχε σ’ αυτόν τον υπέροχοαγώνα, με τη Παθητική Αντίσταση, με τη μάχη της σημαίας.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ μας διδάσκει ότι, και τα “τετελεσμένα “ μπορεί ναανατραπούν, εάν έχουμε πίστη, ψυχή, αγωνιστική διάθεση, στόχους και ομόνοιαμεταξύ μας. Οι συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις δεν ικανοποιούν την τουρκική βουλιμία, αλλά μάλλον με αυτές αννοιγει περισσότερο η όρεξή τους.
Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να αναθεωρήσουμε τις θέσεις μας. Να επαναχαράξουμε την πολιτική και τους στόχους μας. Να θωρακήσουμε πρωτίστως την άμυνα μας. Να δημιουργήσουμε αληθινες συμμαχίες. Ανάπτυξη και πρόοδος θα υπάρξει μόνο με ένα ενιαίο λειτουργικό κράτος, εντεταγμένοστην Ευρωπαική Ενωση που αποτελεί εγγύηση για τα δικαιώματα όλων των πολιτών. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ! ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ