Το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας βιβλίων, είναι συναφές με την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία έκφρασης που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Στην προκειμένη περίπτωση οποίο βιβλίο αμφισβητούσε τον “ένα και μόνο” δεν είχε θέση στα ραφεία των βιβλιοπωλείων. Κατάσχεση και καταστροφή ήταν η ειθισμένη διαδικασία…….’έτσι εννοούσαν τη “δημοκρατία”!!!
Μακάριος: Ένα προσωπικό ημερολόγιο
Το έτος 1981 ο δημοσιογράφος – αρχισυντάκτης της εφημερίδας “ΑΛΗΘΕΙΑ”, Αλέκος Κωνσταντινίδης εκδίδει το βιβλίο αυτό βασιζόμενος στο προσωπικό ημερολόγιο της Νίτσας Χριστοδούλου που διετέλεσε προσωπική γραμματέας του Προέδρου Μακάριου απο το 1960 μέχρι τον θάνατο του (1977). Σ αυτό είχε καταχωρημένες άγνωστες πτυχές και συμβάντα που υπέπεσαν στην αντίληψη της , η γεγονότα που της ενεπιστευθη ο Μακάριος και αποκαλύπτουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, εντελώς διαφορετική από αυτή που προέβαλαν στα ΜΜΕ και ήθελαν να ξέρει ο λαός.
Το βιβλίο έκανε πάταγο προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον του κόσμου.
Η Νίτσα Χριστοδούλου όμως, η έμπιστη γραμματέας του προέδρου προσέφυγε δικαστικά ισχυριζόμενη ότι το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελούσε πνευματική της ιδιοκτησία και σε αυτό κατέγραφε τις προσωπικές της συνομιλίες με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, καθώς και τις ανησυχίες της, κατά την τεταμένη περίοδο 1968-1974.
Τις ημέρες του πραξικοπήματος, όταν το Προεδρικό Μέγαρο καταλήφθηκε από στρατιωτικές δυνάμεις, το ημερολόγιο που βρισκόταν στο γραφείο της γραμματέως του Μακαρίου κλάπηκε από πραξικοπηματίες που κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο και με κάποιο τρόπο έφτασε στα χέρια του δημοσιογράφου Αλέκου Κωνσταντινίδη.
Tο βιβλίο ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αφού περιελάβανε γεγονότα που έδειχναν ένα διαφορετικό πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου από αυτού που έβγαινε προς τα έξω μέχρι τότε. Η πρώτη καταγραφή του ημερολογίου ξεκινά στις 13 Μαρτίου 1968 και η τελευταία στις 8 Μαΐου του 1974
Μέσα από το ημερολόγιο μπορεί κάποιος να διαβάσει πολύ προσωπικές σκέψεις του Μακαρίου για γεγονότα και άτομα του περίγυρού του τις οποίες εμπιστευόταν στην γραμματέα του, αυθόρμητα, σε πολύ χαλαρές στιγμές.
Η Νίτσα Χριστοδούλου παραδέχτηκε την αυθεντικότητα των όσων περιγράφονταν στο βιβλίο, επέτυχε όμως την απαγόρευση του βιβλίου με την αιτιολογία ότι αποτελούσε δική της πνευματική ιδιοκτησία.
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για απαγόρευση του βιβλίου, η Αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση και καταστροφή όλων των αντιγράφων, όμως κάποια αντίτυπα πρόλαβαν και κυκλοφόρησαν.
Aπόσπασματα από άλλη πηγή: Τα λιβανίσματα από τους αυλικούς
ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΗΤΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΘΕΟΛΟΓΟ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΧΕΝ, ΜΑΚΑΡΙΟΠΛΗΚΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ
==============================================================================================================
ΟΥΡΑΝΙΑ – “Μα δεν ξέρουν αυτοί άνθρωποι , πως οι ώρες σας είναι πολύτιμες;”
ΜΑΚΑΡΙΟΣ. ”Ναι, δεν το ξέρουν, όπως και εσείς που έρχεστε και με ενοχλείτε κάθε βράδυ …”
ΟΥΡΑΝΙΑ – “ Εμείς είμαστε άλλο. Είμαστε όπως οι δούλοι με την καλή έννοια,, που ερχόμαστε να δούμεν αν θέλετε τίποτε. Εμείς αντλούμε από την πηγή…”
ΜΑΚΑΡΙΟΣ” Η πηγή εστέρεψεν”
ΟΥΡΑΝΙΑ – “ Είσαστε αδαπάνητος!!!”
_ “ Είσαστε όπως τον Χριστον, που είχε τους φτωχούς και τους καταησιεσμένους και κάμποσες γυναίκες που τον ακολουθούσαν. Έτσι και εμείς σας ακολουθούμεν…”
ΜΑΚΑΡΙΟΣ_”Η διαφορά ειναι ότι εκείνον τον βασάνισαν τρία χρόνια, ενω εμένα με βασανίζετε συνέχεια…”
ΟΥΡΑΝΙΑ“Δεν είναι έτσι, εμέις σας ακολουθούμε για να σας υπηρετούμεν γιατί πιστεύουμε σε σας. Είστε ο τέλειος άνθρωπος!!!”
ΜΑΚΑΡΙΟΣ ”Δεν υπάρχει τελειώτερος από εμένα δηλαδή;”
ΟΥΡΑΝΙΑ- “Ασφαλώς ,και δεν υπάρχει..”
ΜΑΚΑΡΙΟΣ “ Εχω και εγώ τις αδυναμίες μου!!!
ΒΑΣΩ ΛΟΙΖΙΑ (παρεμβαίνει στη συζήτηση) | Αυτά που εσείς λέτε αδυναμίες είναι πλεονεκτήματα!!!”
ΟΥΡΑΝΙΑ “ Τυχαία , σήμερα έβλεπα στο Oxford Dictionary ότι σας περιλαμβάνει μεταξύ των 20 μεγάλων ηγετών του αιώνας μας, ανάμεσα σε Λένιν και Στάλιν” Εγώ προσωπικά πιστεύω πως είστε ένας από τους μεγάλους όλων των εποχών, όχι μόνο του αιώνα. Είσαστε πιο μεγάλος και από τους μεγάλους.!!!”
ΜΑΚΑΡΙΟΣ_” Σε ένα μόνο υπερτερω από όλους όσους λένε μεγάλους. Εγώ δεν έχω το αίσθημα του φόβου…. Αλλά με όλα αυτά που λέτε για μένα ,θα πρέπει να σας κάνω το τραπέζι !!!” .
Άλλος διάλογος αυλικών .
==============================================================================================================
Ουρανία «Είστε ο μόνος άξιος. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να σας αμφισβητήσει. Είστε ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος αρχηγός κράτους. Ο πλέον γνωστός σ΄ολη την οικουμένη. Ακόμη και οι Αμερικάνοι σας παραδέχονται. Προ καιρού το έγκριτο περιοδικό TIME ανέδειξε ως ένα ένα μέσα στους 10 μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου. Σας ζηλέυουν. Δεν είστε απλά ένας από τους δέκα , είστε ο πρώτος απ’ όλους… Προχθές άνοιξα τυχαίως το Oxford Dictionary και είδα τι σπουδαία πράγματα γράφει για Σας. Είστε ο ένας και μοναδικός, ο ακατανίκητος, ο πρώτος των πρώτων. Χωρίς εσάς….
-
Σ’ ευχαριστώ…. Το γνωρίζω. Απάντησε ο Μεγάλος . Αυτά είναι πράγματα γνωστά τοις πάσιν και αναμφισβήτητα. Δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνεις..
-
¨Όχι, όχι! Τόνισε με έμφαση η Λούλα. Αυτά πρέπει να τα λέμε και να επαναλαμβάνουμε, σε κάθε περίπτωση για να σκάσουν οι εχθροί Σας. Να το χωνέψουν. Εσείς είστε ο αληθινός ηγέτης τους Κυπριακού Έθνους. Χωρίς εσάς δεν υπάρχει τίποτα. Χωρίς εσάς η Κύπρος είναι ένα μηδενικό. Κανένας δεν θα γνώριζε την ύπαρξη της. Αν λείψετε, θα χαθούμε…
– Τι το ήθελες αυτό το τελευταίο. Δεν θα αφήσουμε να λείψει ποτέ. Θα είναι ο παντοτινός ηγέτης του Κυπριακού Έθνους…νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων…
Μακάριος: Εγώ είμαι η Κύπρος
12 χρόνια μετά τον θάνατο του Μακαρίου , το 1989 ο Τάκης Ευδόκας εξέδωσε ένα βιβλίο στο οποίο προσπαθούσε να ψυχογραφήσει την προσωπικότητα του 1ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ γραμματέως του Μακάριου Νίτσας Χριστοδούλου.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε 5000 αντίτυπα
Για ακόμα μια φορά η Νίτσα Χριστοδούλου κινήθηκε δικαστικά ζητώντας την απόσυρση και την απαγόρευση της κυκλοφορίας του βιβλίου «Εγώ είμαι η Κύπρος».
Το δικαστήριο διέταξε την προσωρινή απαγόρευση του βιβλίου ενώ στη συνέχεια επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ούτως ώστε το βιβλίο να επανεκδοθεί χωρίς τις επίμαχες σελίδες που περιλάμβαναν αποσπάσματα του Ημερολογίου.
Το 1990, κυκλοφόρησε η 2η έκδοση του Εγώ είμαι η Κύπρος με τις επίμαχες σελίδες 211-222, να περιγράφουν τη νομική διαμάχη αντί τα σχολιασμένα αποσπάσματα του ημερολόγιου της Νίτσας Χριστοδούλου που υπήρχαν στην πρώτη έκδοση. Όπως συνέβηκε και με το βιβλίο του Αλέκου Κωνσταντινίδη, παρά την απαγόρευση της πρώτης έκδοσης, σημαντικός αριθμός αντιτύπων πρόλαβε και διοχετεύθηκε στο κοινό.
Σημειωτέο ότι η Νίτσα Χριστοδούλου όχι μόνο δεν αμφισβήτησε ποτέ την γνησιότητα του ημερολογίου αλλά με ένορκη δήλωση της κατά τη δικαστική διαμάχη που είχε με τον Τάκη Ευδόκα, παραδέχεται την αυθεντικότητα του (κάτι το οποίο συνέβηκε και κατά τη δικαστική διαμάχη της Νίτσας Χριστοδούλου με τον Αλέκο Κωνσταντινίδη
=================================================================================================
«Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟΝ»
Ενα βιβλίο που εκδόθηκε απο τον Μητροπολίτη Κιτίου Ανθιμο, μεσα στην εκκλησιαστικη κρίση που ξεσπασε το 1972 και ενετεινε την διχόνοια μεταξυ των ελλήνων της Κύπρου.
Στο βιβλιο ο συγγραφεας αναφερεται σε γεγονοτα και περιστατικα που έζησε με πρωταγωνιστη τον Μακάριο. Το βιβλιο εκδόθηκε στην Αθήνα σε 5.000 αντιτυπα . Κατα την αποστολή του στη Κύπρο κατασχέθηκαν στο τελωνείο Λεμεσου. Κυκλοφόρησε ομως στην Ελλάδα και υπάρχουν αντιγραφα για οποιoν ξέρει να ψαξει. Επίσης μπορειτε να το βρειτε στο διαδίκτυο.
https://issuu.com/imetapedia/docs
Ενδεικτικα αποσπασματα: ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ: ΕΝΩΣΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
(Από το απαγορευμένο βιβλίο “Η αλήθεια για τον Μακάριο” του μητροπολίτη Κιτίου Ανθίμου (Αθήνα 1974) σελ. 13.)
Το 1954 ευρισκόμενοι στη περιοχή Καντάρας, στην οροσειρά Πενταδακτύλου, επί κορυφής λόφου με θέα την Μεσαορία, παρουσία των Κιτίου Άνθιμου, Ανδρέα Αζίνα και της συζύγου του, και του παπαΜιλτιάδη εφημερίου του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αμμοχώστου και της πρεσβυτέρας του δηλώνει: “ Εις ποίον παράδεισο θα μετατρέπετο η Κύπρος εάν αντί της Ενώσεως εβαδίζαμεν προς Ανεξαρτησίαν”!!!!
Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΑΚΙΡΗ !!!
(Από το απαγορευμένο βιβλίο “Η αλήθεια για τον Μακάριο” του μητροπολίτη Κιτίου Ανθιμου (Αθήνα 1974) σελ. 13. -14)
Στον Μέσα Ποταμόν, παρά τον καταρράκτη, ενώπιον του Κιτίου Ανθιμου, του ζεύγους Α. Αζίνα, του ζεύγους Παπαμιλτιάδη και του διακόνου Ευέλθοντος αδελφού του Παπαμιλτιάδη (εφημερίου Αγ. Νικολάου Αμμοχώστου), “ καθήμενος κατα γης παρα τον γραφικόν καταρράκτην του Μ. Ποταμού και ενώ είμεθα έτοιμοι να γευματίσωμεν, αντί της προς Θεόν επικλήσεως προς ευλογίαν των εδεσμάτων, ούτος ηρώτησε κατα πόσον είμεθα διατεθειμένοι να παρακολουθήσομεν πείραμα πνευματισμού εις τα μυστικά του οποίου εμυήθη προφανώς κατα την πολυδάπανον επίσκεψιν του εις Ινδίας. Κατόπιν σιωπηλής συγκαταθέσεως των συνδαιτημόνων, ούτος συγκεντρούται, περιέρχεται εις κατάστασιν εκστάσεως, οπότε αρχιζει το εμπροσθέν αυτού πινάκιον φαγητού να υψούται και να αιωρείται εις το κενόν ταλαντευόμενον.
Φαίνεται δε ότι τα δαιμόνια τα οποία επεκαλέσθη δεν ηννόουν να εγκαταλείψουν το πρόσφορον έδαφος της ψυχής και καρδίας του. Τούτο εξεδηλώθη δια μορφασμών και εκτινάξεως των χειρών που συνοδεύοντο από απεγνωσμένες καραυγες “Πίσω, πίσω, πίσω”
Στη συνέχεια υπνώτισε τον διάκονον Ευέλθοντα θέτοντας αυτόν υπό τον απόλυτον έλεγχο του
Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ
(Από το απαγορευμένο βιβλίο “Η αλήθεια για τον Μακάριο” του μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμου (Αθήνα 1974) σελ. 15.)
Τον Σεπτέμβριο 1958 , μετα τις δηλώσεις του Μακαρίου προς την βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Βαραβαρα Κασλ με τις οποίες θυσιάζει την Ενωση χάριν της Ανεξαρτησίας, ο Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος, τον επισκέπτεται στην Αθήνα και τον βρίσκει “σε φοβερή απόγνωση, ‘έτοιμο να αυτοκτονήσει” Στη συνέχεια επισκέπτεται τον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή ο οποίος οργισμένος, δηλώνει: | Εάν ήθελε να εγκαταλείψωμεν την Ενωση χάριν της Ανεξαρτησίας, γιατί δεν ενημέρωνε την ελληνική κυβέρνηση η οποία ηδύνατο να επιτύχει ανάλογα ανταλλάγματα.
Τι λες, να διατάξω να τον καθαρίσουν;;”
Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΘΕΤΕΙ ΚΑΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΙΤΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟ.
(Από το απαγορευμένο βιβλίο “Η αλήθεια για τον Μακάριο” του μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμου (Αθήνα 1974) σελ. 18)
o Mακάριος σε συνάντηση του με τον Κιτίου Ανθιμο, στην Αρχιεπισκοπή Λευκωσίας, θέτει το εξής ερώτημα προς τον Κιτίου Άνθιμο:
“Γιατρός από Λεμεσό (προφανώς αναφέρετο στον Τάκη Αριστείδου) καταφέρεται συνεχώς εναντίον μου, Τι λες, να διατάξω να τον καθαρίσουν;”
“Του απάντησα ότι η ιδιώτης του δεν του επιτρέπει ούτε καν τοιαύτες σκέψεις. Πρόσεξε μήπως το αξίωμα του Προέδρου φάει τον Αρχιεπίσκοπο.”!!
=================================================================================================
THE FRIENDS (Nigel West)
The friends: Britain’s post-war secret intelligence operations / Nigel West. London: Weidenfeld and Nicolson, c1988
Οι μυστικές υπηρεσίες MI5 εξαπέλυσαν ένα σχέδιο με την μυστική ονομασία “SUNSHINE” το οποίο προνοούσε τον εντοπισμό και την εξόντωση του Γρίβα. Επειδή, όμως, δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να εξοντώσουν τον Γρίβα, το εναλλακτικό σχέδιο του SUNSHINE στόχευε και τον Μακάριο. Αφού κατάφεραν να στρατολογήσουν κάποιον δικό τους πράκτορα από το στενό περιβάλλον του Μακαρίου, κατάφεραν να βρουν, σύμφωνα με το βιβλίο, στοιχεία για τις «ασυνήθιστες ομοφυλοφιλικές τάσεις του Αρχιεπίσκοπου» [“evidence that was accumulated of the Archbishop’s rather unusual homosexual proclivities”] (σ. 75).
Το σχέδιο SUNSHINE σταμάτησε, όταν το 1958, απροσδόκητα, παρουσιάστηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μετά από μυστικές διαβουλεύσεις των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Τον επόμενο Φεβρουάριο οι συνομιλίες οδηγήθηκαν στη Ζυρίχη όπου τα δύο μέρη ήρθαν πολύ κοντά σε συμφωνία. Όμως, λίγο πριν την υπογραφή των συμφωνιών στο Λονδίνο, ο Μακάριος αντιτάχθηκε, αρνούμενος να δώσει την συγκατάθεσή του απειλώντας να τα τινάξει όλα στον αέρα. Προκειμένου να μην ναυαγήσει η συμφωνία από την αδιάλλακτη στάση του Μακάριου, δόθηκε παράταση στη διαδικασία για 24 ώρες.
Είναι εξακριβωμένο (σύμφωνα με τον Βρετανό πράκτορα) ότι ο Μακάριος δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του με τον Γρίβα, προκειμένου να τον συμβουλευτεί. Ό,τι κι αν μεσολάβησε το προηγούμενο βράδυ, έκανε τον Μακάριο να αλλάξει γνώμη και την επόμενη μέρα να δώσει την συγκατάθεσή του στην συμφωνία.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, μια πιθανή εξήγηση για την απρόσμενή αλλαγή στάσης του Αρχιεπίσκοπου, είναι ότι χρησιμοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες, ως απειλή, το υλικό που είχε μαζευτεί για την προσωπική του ζωή κατά το σχέδιο SUNSHINE (σ. 76).
Ο Μακάριος, πάντως από φανατικός θιασώτης της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, έγινε υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του νησιού με διασφαλισμένο τον σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση από την τουρκική μειονότητα. Διασφάλισε επίσης και την καλή του εικόνα (η οποία θα πάθαινε ανεπανόρθωτη ζημιά αν το σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας διαδιδόταν) καταφέρνοντας να εκλεγεί και πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας.
* Το βιβλίο επίσης εξετάζει την απομάκρυνση του Grigori Tokaev (πρώτου αξιωματικού του GRU) για να δραπετεύσει από το Ανατολικό Βερολίνο, την εκστρατεία που εξουσιοδότησε ο υπουργός Εξωτερικών ώστε να σταματήσει τη ροή εβραϊκών προσφύγων από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη, τις μυστικές συμφωνίες και την κατάρρευση ενός κατασκοπευτικού που οδήγησε στην πρόκληση της εισβολής στο Σουέζ, το λαμπρό πραξικόπημα στο Ιράν, για να σώσει την τροφοδοσία πετρελαίου της Δύσης και την εξαέρωση της Μόσχας από τον Oleg Gordievsky, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών για περισσότερο από μια δεκαετία.
Το συγκεκριμένο βιβλίο μάλιστα, το έχει και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στη βιβλιοθήκη της. Αρχικά το είχαν χαρακτηρισμένο «Μόνο για εσωτερική χρήση από τη CIA» (CIA Internal Use Only) αλλά τα τελευταία χρόνια το διαθέτουν σε ελεύθερη πρόσβαση ακόμα και από το διαδίκτυο.
Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ: https://www.cia.gov/…/do…/CIA-RDP96B01172R000100060001-5.pdf
Η μαρτυρία του Stephen Dorril
Στο ντοκιμαντέρ – το οποίο κυκλοφορεί ελευθέρα και στο διαδίκτυο – με τίτλο “Playing Dirty – MI6 Documentary” [«Παίζοντας Βρώμικα – ένα ντοκιμαντέρ για την MI6»], γίνεται μεταξύ άλλων, λόγος στο πιο πάνω περιστατικό.
Το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει πως ο στόχος πίσω από πολλούς εκβιασμούς των [Βρετανικών] Μυστικών Υπηρεσιών ήταν να αναγκάζουν ανθρώπους να κάνουν αυτό που οι Βρετανοί ήθελαν. Η συγκέντρωση ενοχοποιητικών στοιχείων μπορεί να αποβεί ζωτικής σημασίας στην αλλαγή άποψης. Η υπόθεση ενός κληρικού εμφανίστηκε πριν 40 χρόνια όταν οι Βρετανοί αντιμετώπιζαν έναν αδιάλλακτο Αρχιεπίσκοπο στην Κύπρο.
Η Κύπρος στα τέλη της δεκαετίας του 50’ ήταν Βρετανική αποικία με ένα έντονα εθνικά διαχωρισμένο πληθυσμό Ελλήνων και Τούρκων. Η Βρετανία φεύγοντας ήθελε να αφήσει το νησί ανεξάρτητο αλλά ο Έλληνας ηγέτης Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήθελε η Κύπρος να γίνει μέρος της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός ακαδημαϊκός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Stephen
Dorril (συγγραφέας του βιβλίου “MI6 Fifty Years of Special Operations”) ισχυρίζεται ότι:
«Ο Μακάριος ήταν σκληροπυρηνικός. Ήταν σε επαφή με τους τρομοκράτες που ήθελαν ένωση με την Ελλάδα. Κατά τις διαπραγματεύσεις έγινε σαφές ότι ο Μακάριος δεν επρόκειτο να συμβιβαστεί. Η MI5 και η MI6 είχαν σαν αποστολή τους την παρακολούθηση του Μακάριου. Λέγετε ότι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ήρθαν στο φως στοιχεία για την ομοφυλοφιλική του σχέση με ένα αγόρι».
Τον Φεβρουάριο του 1959 οι ηγεσίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας πήγαν στο Λονδίνο για να υπογράψουν συμφωνία για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Μακάριος αρνείτο να υπογράψει διεκδικώντας την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ώρες, όμως, είχε μια απροσδόκητη αλλαγή της στάσης του.
Και ο Dorril συνεχίζει:
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών [οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες] σκέφτηκαν ότι αν παρουσίαζαν στον Μακάριο το υλικό που είχαν στην κατοχή τους θα τον έκαναν να συμβιβαστεί. Και φαίνεται ότι μετά από αυτό ο Μακάριος έγινε πολύ πιο διαχειρίσιμος και οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία».
Ο Μακάριος υπέγραψε τη συμφωνία και εξελέγη νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γνωρίζοντας τα μυστικά των εχθρών σου έχεις το πάνω χέρι.
(ΕΡΕΥΝΑ από Ανδρεάς Καπανδρέου)
“AYTOΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ” (Γρηγορης Μιχαλόπουλος)
Εκδόθηκε στην Αθηνα απο τον δημοσιογραφο εκδοτης της εφημεριδας “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ” Γρηγορη Μιχαλόπουλο. Αναφέρεται βασικά στην ομιλία του Μακαριου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνων, με την οποια νομιμοποίησε την τουρκική εισβολή καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι επενέβη στην Κύπρο και ισχυριζομενος οτι θιγονται και οι τουρκοκυπριοι απο την ελληνική επέμβαση.
Το κείμενο της επαίσχυντης αυτής ομιλίας αμφισβητήθηκε από τους οπαδούς του Μακαρίου. Πλην όμως οσο και αν προσπάθησαν να το αποκρύψουν ( στα κυπριακά ΜΜΕ δεν προβλήθηκε ποτε το επίδικο μέρος της ομιλίας) ειναι μια πραγματικότητα που αγγίζει τα ορια της προδοσίας, εύκολα δε μπορεί κάποιος να το εντοπίσει στο διαδίκτυο.
Παραθέτω απόσπασμα σε μετάφραση από το διαδικτυο
19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Όπως έχω ήδη αναφέρει, τα γεγονότα στην Κύπρος δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων της Κύπρος. Οι Τούρκοι της Κύπρος επηρεάζονται επίσης. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και από τις συνέπειές της όλο το λαό της Κύπρος υποφέρει, Έλληνες και Τούρκους.
“ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 1971-1974”
Το βιβλίο Πολιτικά κείμενα 1971 – 1974 του Γεώργιου Γρίβα – Διγενή (συγγραφεας Λευτερης Παπαδόπουλος) είναι άγνωστο για τους περισσότερους αφού δεν κυκλοφόρησε ποτέ! Κατασχέθηκε ενώ βρισκόταν ακόμα στο τυπογραφείο ενώ λίγες μέρες αργότερα (Ιανουάριος 1977) συνελήφθη και ο επίδοξος συγγραφέας του βιβλίου Λευτέρης Κ. Παπαδόπουλος, ηγετικό στέλεχος της ΕΟΚΑ Β κατηγορήθηκε για ανάμιξή του στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και αντιμετώπιζε βαρύτατες κατηγορίες.
Μεταξύ άλλων κατηγοριών ήταν και η κατοχή και εκτύπωση στασιαστικών εγγράφων. Τα έγγραφα που επικαλείτο η αστυνομία δεν ήταν τίποτε άλλο από το εν λόγω βιβλίο με τα πολιτικά κείμενα του Γρίβα τα οποία γράφτηκαν κατά την πολυτάραχη περίοδο μεταξύ του 1971 – 1974.
Περιεχόμενα βιβλίου
Πρόλογος
Εισαγωγή
Μακάριος και Γ. Παπαδόπουλος
Η πρόκλησις
Καλείσθε σεις νέοι!
Προ της καθόδου
Η απόδρασις
Οι Αγγλοαμερικάνοι
Θέλομεν στρατόν του «ΟΧΙ»
Αβάντε λοιπόν Μακάριε
Η συνάντησις
Όχι κ. Γλαύκε Κληρίδη
Το μέλλον της Κύπρου
Αι επιχειρήσεις της Τηλλυρίας
Οι πλαστογράφοι
Απάντησις εις Γ. Παπαδόπουλον
Δύο ερωτήματα
Έτσι υπονομέυθη η Ένωσις
Αποστολή δολοφονίας
Η Γερμανία πληροφορείται
Ας προσέξει ο πρόεδρος
Μακάριος – Κληρίδης
Επίλογος
Παράρτημα (βοηθητικά κείμενα): Η προϊστορία της ανωμαλίας – Τρία αποκαλυπτικά κείμενα – Οι οπαδοί του Μακαρίου – Η Ε.Σ.Ε.Α. απαντά εις Μακάριον – Διεθνής Επιτροπή Νομικών (έκθεσις Τζ. Γκάρρετ) – Αποκαλύψεις Γλ. Κληρίδη.
Σχετικά με τις κατηγορίες που αφορούσαν το βιβλίο η κατηγορούσα αρχή (δικηγόρος Κώστας Κυπρίδημος) ισχυρίστηκε ότι: Μεταξύ Αυγούστου και 17ης Δεκεμβρίου 1976 εκτύπωσε έγγραφα υπό τον τίτλο «Πολιτικά Κείμενα 1971-74» στο οποίον περιέχονται σχόλια τα οποία είναι ενδεχόμενο να ενθαρρύνουν την προσφυγή σε βία.
Η υπεράσπιση του Λευτέρη Παπαδόπουλου (δικηγόρος Ανδρέας Ευτυχίου) απάντησε ότι: Δεν αποδείχθη υπόθεση γιατί η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει δόλια πρόθεση του κατηγορουμένου και δεύτερο δεν απεδείχθη η ερμηνεία του υπό κρίση βιβλίου είναι στασιαστικού περιεχομένου. Ο κατηγορούμενος προέβη στη σύνταξη βιβλίου καλοπίστως.
Συγκεκριμένα για την εκτύπωση του βιβλίου «Πολιτικά Κείμενα» το δικαστήριο απεφάσισε:
» Εχοντες υπ’ όψιν το περιεχόμενον των σχολίων του κατηγορουμένου, τους χαρακτηριοσμούς τους οποίους ούτος χρησιμοποιεί διά τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας, την Κυβέρνησιν, τα όργανα ασφαλείας του κράτους, τας επικρατούσας συνθήκας κατά την περίοδον της εκτυπώσεως του βιβλίου ως ανέφερεν η Κατηγορούσα αρχή των οποίων το Δικαστήριον λαμβάνει δικαστικήν γνώσιν, ευρίσκομεν ότι η κατηργορούσα αρχή απέδειξε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και την πρώτην κατηγορίαν ως εκ τούτου ευρίσκομεν τον κατηγορούμενον ένοχον επί της πρώτης κατηγορίας».
Η αποφαση επρόκειτο να εκδοθει στις 13 Αυγουστου 1977, πλην ομως ανεβληθη η εκδοση της λογω του επισυμβαντος θανατου του Μακαριου και εξεδοθη λιγες μερες μετα.
Τελικά, ο τριανταπεντάχρονος τότε Λευτέρης Παπαδόπουλος καταδικάστηκε συνολικά σε φυλάκιση 80 ετών γιατί βρέθηκε ένοχος και στις εννέα κατηγορίες που αντιμετώπιζε (μεταξύ αυτών και η κατηγορία για το βιβλίο) .
Τελικά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος εξέτισε μέρος της ποινής του.
Πέθανε τον Μάιο του 2019.