Η  μνήμη μας, γυρνά σήμερα 59 ολόκληρα χρόνια  πίσω,  στην 1η  Απριλίου 1955.

Ακούμε  ξανά το  εγερτήριο σάλπισμα  του θρυλικού Διγενή. Ανατρέχουμε στο πρώτο  φυλλάδιο της  ΕΟΚΑ  Με  την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον  τιμιον  αγώνα μας, αναλαμβάνομεν τον αγώναν δια την αποτίναξιν του αγγλικού  ζυγού…” 

                  Επί  τεσσερα  χρόνια, η νεολαία  της  Κύπρου, υπό τις  διαταγες του θρυλικού αρχηγού της  ΕΟΚΑ, διεξηγαγε τον επικό αγώνα  κατα της Αγγλικής  αποικιοκρατίας.

Οταν ο  συνταγματάρχης  τότε Γεώργιος  Γρίβας εξεδήλωνε  τις προθεσεις του για  έναρξη απελευθερωτικού αγώνα  στη Κύπρο κατα των  “συμμάχων”  μας  Άγγλων , άλλοι επεζητούσαν να  τον συλλάβουν και άλλοι του έλεγαν “ούτε  50 ατομα  δεν θα  σε ακολουθήσουν”. Και όμως ο  μικρόσωμος  ε/κ  αξιωματικός με το αστραποβόλο βλέμμα, με την επιμονή, οργάνωση και πειθαρχία που τον διέκρινε, έγινε ο μπουρλοτιερης που άναψε   της  εγέρσεως τη  δάδα και  φώτισε  τον δρόμο για την Ελλάδα.. Ενωσε όλοκληρο τον λαό, του μεταλαμπάδισε την  αστηρευτη  αγάπη προς την γαλανή πατρίδα, την πίστη και την ελπίδα.

Μετετρεψε τους   φιλήσυχους και απειροπόλεμους νέους της  Κύπρου,  σε  λιοντάρια. Ατρόμητοι  ρίχνονται στη μάχη,  απτόητοι αντιμετωπίζουν την αγχόνη, με καρτερία  αντιμετωπίζουν τα  βασανιστήρια.

                                                                         Οπως  εγραψε  η  DAILY  MAIL   “ενας  στρατάρχης, τρεις  στρατηγοιί και 40.000 βρεττανοί στρατιώτες δεν απεδειχθησαν ικανοί να νικήσουν την ΕΟΚΑ. Η  ιδια  εφημερίδα  έγραφε για τον Διγενή οτι κατατασσεται μεταξύ των μεγαλυτερων ηγετών ανταρτών  όλων των εποχών.

Μολις  λίγους  μηνες μετα  την εναρξη του αγώνα , Τον  Ιούλιο του  1955   σε  επίστολή του προς  τον Διγενη ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος  έγραφε:

Σας συγχαίρω. Η ΕΟΚΑ  σε λίγους μήνες προσέφερε απείρως περισσότερα απο 75 χρόνια  χαρτοπολέμου. Εισθε αίνιγμα και θρύλος. Εχετε  ήδη περάσει στην απελευθερωτική ιστορία”

Στο σύνολο του ο Κυπριακός λαός μετέχει στην ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,  ΣΤΗ  ΜΑΧΗ ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ,

Ακόμη και αυτοί που απετέλεσαν τη θλιβερή  εξαίρεση, η  ηγεσία του ΑΚΕΛ, που χαρακτήρισε  τους  αγωνιστες, της  ΕΟΚΑ ως  τρομοκράτες, τραμπούκους  και ψευτοδιγενήδες , παρασύροντας  ευτυχως  μονο ελάχιστους   οπαδούς τους  σε προδοσία, αναγκάζεται δύο χρόνια μετα την εναρξη του αγώνα,  (τον Μάρτιο του 1957) να  ασκήσει αυτοκριτική  στην στάση του:.  “Στη στάση μας  έναντι της  ΕΟΚΑ διαπράξαμε μια  σειρά λάθη…… υποτιμήσαμε το κίνημα, θεωρόντας  το σαν κίνημα  μερικών  δεκάδων φανατικών της  δεξιάς…”

 

                                              Σημερα, με  αφορμή την ιστορική επέτειο της  1ης  Απρίλη  1955 αποτίουμε  οφειλόμενο φόρο τιμής προς  τον αρχηγό ΔΙΓΕΝΗ και προς τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ. Τιμούμε αυτούς που έπεσαν  ηρωικά στον  αγώνα  κατα του κατακτητή, Τιμούμε αυτούς  που απτόητοι αντιμετώπισαν την αγχόνη. Τιμούμε  τα  θύματα του αγωνα. Τιμούμε τους  επιζόντες  αγωνιστές  της  ΕΟΚΑ που βρίσκονται ανάμεσα  μας.Τιμούμε  το σύνολο του Κυπριακού Λαού, που μετέσχε σ’ αυτόν τον  υπέροχο  αγώνα, με τη Παθητική  Αντίσταση, με  τη μάχη της  σημαίας.

                                                Ο Διγενής  και οι αγωνιστες της ΕΟΚΑ έπραξαν  το καθήκον τους…. εργο της  πολιτικής  ηγεσίας ήτο να   αξιοποιήση  τον αγώνα στο επίπεδο των  διαπραγματευσεων και τον  αξιοποίησε όπως  αυτή  νομιζε.

                              

                                          Σημερα, μισό αιώνα και πλέον από τη  λήξη του αγώνα της  ΕΟΚΑ, οι ιδιοι  κυκλοι  που απαξίωναν τοτε τον αγώνα, οι συνεχιστες της βρώμικης  αγγλικής  πραπαγάνδας, επιχειρούν να  πλαστογραφήσουν την ιστορία, εκμηδενιζοντας την αξια του αγωνα και λασπολογοντας  κατα του αρχηγού και των αγωνιστών της  ΕΟΚΑ.  

                                             Σ’ αυτους  σήμερα  δινουμε την πρέπουσα  απάντηση. Την ιστορία την έγραψαν ο Διγενης  και τα  παλληκάρια του στα  βουνα και στις πόλεις της Κύπρου, με το αίμα  τους, με τους ιδρώτες και τις αγωνιές  του. Δεν θα  μπορεσετε  να την πλαστογραφησετε   ουτε με διαταγματα , ουτε με την κομματικη σας προπαγάνδα που μονο σε  αμαθη  Εδονόπουλα μπορεί να  βρίσκει προσφορο έδαφος.  Δεν θα  μπορεσετε  να την πλαστογραφησετε, γιατι υπάρχουν οι καθάριες πηγές,  τα  απομνημονευματα  του  αρχηγου Διγενη , που σημερα  επανακυκλοφορούν σε συνεργασία με τον εκδοτικο οικο Πελασγός και τον Γιαννη Γιαννακενα. Καλούμε  τη νεολαία  να κλείσει τα αυτιά της  στην κομμουνιστικη προπαγάνδα  που στηρίζεται  σε  ψευδη, φαντασιώσεις και υβρεις και να  μελετα την αληθινη ιστορία  κατ ευθείαν απο τις πηγές  της.

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   Γ. ΓΙΩΡΚΑΣ  – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ   -ΜΕΛΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ  Β  . ΠΑΥΛΙΔΗΣ –  ΜΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Φ. ΤΣΙΝΤΖΟΥΡΑΣ –  ΜΕΛΟΣ